Alles wat coaching voor je kan betekenen bij IIK, vind je op deze website. Veel plezier met groeien en wil je graag in verbinding komen met IIK? IIK zal je contactformulier met aandacht lezen!

ONS CONTACTADRES


Balkbrug Oost 62, 5236 PW 's-Hertogenbosch

073 2090999

KVK 86174789

BTW NL863885202B01


EVA methode

EVA 

Misschien heeft jouw bevalling, de geboorte van je kindje of jouw herstel een zodanig nare herinnering bij je achtergelaten, dat er sprake is van een blijvende nare ervaring of PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom), oftewel een traumatische bevalling of een traumatische periode. De herinnering aan de geboorte van je kindje of de weken - maanden daarna zijn dan gekoppeld aan negatieve gedachten en belemmerende emoties.

Iedereen heeft verwachtingen in het leven, ook tijdens een zwangerschap. De meeste vrouwen verwachten en hopen op een autonome en gezonde bevalling en een voorspoedig herstel. Waarin het proces goed verloopt, ze gehoord en gezien worden en natuurlijk een gezond kindje krijgen. Bevallen en het krijgen van een kindje zijn zulke wezenlijke dingen in het leven van een mens, dat het vaak gaat om meer dan slechts verwachtingen, het is een levensbehoefte. Een mooie, prettige herinnering aan je bevalling, een voorspoedig herstel, draag je je leven lang op een positieve manier met je mee. Het geeft zelfvertrouwen en rust. Omgekeerd zorgt een nare ervaring voor onrust, angst en stress in het lichaam. Als we die positieve ervaring niet krijgen, verandert er iets in ons DNA. Dit verschijnsel noemen we epigenetica. Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie, die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern.

Bij een traumatisch verlopen bevalling of periode er na, gebeurt er iets bijzonders: de genen van moeder en kindje blijven onveranderd, maar staan als het ware in een bepaalde, niet optimale, stand. Dit geeft onrust in het brein én in het lichaam. Deze afwijkende stand is ook erfelijk overdraagbaar. Een kindje dat groeit in de buik van een moeder met een angststoornis, heeft zelf meer kans een angststoornis te ontwikkelen.

Door in gesprek met een getraumatiseerde mama of papa het verhaal te 'veranderen', komen het brein en de rest van het lichaam tot rust. De coach neemt stap voor stap de waargebeurde traumatische bevalling of periode door en noteert in gedachten alle nare momenten.
Al deze nare momenten worden overschreven, ofwel gereset, door de ouder het ideale verhaal te laten vertellen en de belangrijke elementen in dit verhaal rustig en ontspannen te laten verlopen. Terwijl de coach vragen stelt en de ouder vertelt, creëert zij/hij zelf een nieuwe optimale herinnering. We zetten simpelweg je brein op een ander spoor en je zult zien: je lichaam en je emoties volgen .. Een herinnering die heel realistisch aanvoelt. De coach vraagt tussendoor steeds naar het gevoel. Dit stimuleert de rechterhersenhelft. Door te vertellen en te praten wordt het taalcentrum geactiveerd en kunnen er woorden aan het gevoel worden gegeven. Het bijzondere aan deze methode is dat het kindje hier ook bij betrokken wordt. Immers, de ouder staat in contact met haar/zijn kindje en als de ouder verandert, verandert het kindje mee.

Goed om te weten:

  • Vaak kan IIK deze methode in 2-3 gesprekken aanbieden; een intakegesprek en een resetgesprek en een evaluatiegesprek.
  • Soms wordt de EVA methode toegepast als afsluiting van een EMDR traject, omdat EVA hierop een waardevolle aanvulling is. EMDR neemt de spanning bij de bestaande beelden weg en EVA installeert nieuwe, prettige beelden.
  • EVA is ook een uitstekende manier om een eerdere bevalling te resetten als je nu meer dan 30 weken zwanger bent of indien er om medische redenen geen EMDR mag worden toegepast.
image
https://www.iikcoaching.nl/wp-content/themes/hazel/
https://www.iikcoaching.nl/
#c1c1c1
style1
paged
Loading posts...
/home/iikcoachin/domains/iikcoaching.nl/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off
on
off